De herfsttijd heeft verschillende posities en elk van hen brengt een kenmerkende sfeer met zich mee. Sommige mensen geven de voorkeur aan mistige ochtenden die met onze verbeelding spelen, anderen waarderen de kleuren die de herfst kan creëren. Ondanks alle romantiek en fotogeniteit is het onderwerp bladeren een kleine nachtmerrie voor tuinders. Er moet iets aan gedaan worden, anders dreigt het de tuin te devalueren. Een hark is één manier, een bladzuiger is handiger.
Zelfs het gazon moet ademen
Op het eerste gezicht lijkt het misschien overbodig. Want zelfs in de natuur vallen bladeren gewoon en gebeurt er "iets" mee tegen de lente. Ja, het is een van de opties, maar laten we ons realiseren dat onze tuinen meestal niet de parameters hebben van gewone dieren in het wild, en naast bomen willen we ook een mooi gazon, bloemen of iets eetbaars hebben. Bladeren zijn een belangrijk onderdeel van natuurlijke cycli en sommige moeten in de tuin blijven, maar dat betekent niet dat ze overal moeten blijven. Waarom? Omdat het een toevluchtsoord is voor schimmels, ongedierte en vooral het voorkomt dat de grond kan ademen. De klassieke manier om afgevallen bladeren te verwijderen is natuurlijk aanharken. Weet dat zelfs een kleine tuin in dit geval enorm wordt en uw rug, armen en benen zullen dit bevestigen. Een slimmere optie is een bladzuiger. Hoe kiest u de juiste bladzuiger voor uw behoeften?
Bladblazer of stofzuiger?
De eerste stap bij het kiezen van een bladzuiger is om te beseffen wat u eigenlijk nodig hebt. Met "afval" kan op drie verschillende manieren worden omgegaan (als je de klassieke hark buiten beschouwing laat). Laten we ons de verschillen proberen voor te stellen.
Bladzuiger. Als u bladzuiger zegt, dan denkt u waarschijnlijk precies aan dit product. Bladeren, maar ook kleine takjes of vruchten kunnen gewoon worden opgezogen. Het is raadzaam om een stofzuiger met een zuigfunctie te kopen, wat het proces aanzienlijk gemakkelijker maakt. Bij deze variant is het noodzakelijk om rekening te houden met een lager vermogen en een beperkte inhoud van de verzamelbox, die regelmatig geleegd moet worden.
Bladblazer. U zult dit product vaak tegenkomen bij parkbeheer. U kunt eenvoudig bladeren en kleiner vuil verzamelen door op één plek te blazen, van waaruit je ze gemakkelijk kunt verzamelen.
Gecombineerd apparaaat. Een geweldige en slimme optie is een combinatie van beide. Of ze hebben al een ingebouwd dubbel mondstuk, waarbij u ofwel blaast ofwel zuigt, of u schuift het gewenste product op de behuizing van het apparaat.
Hoe kies je een bladzuiger
De vraag blijft echter welk product u moet kiezen, welke stofzuiger het beste bij u past. De basisparameters zijn de prestaties d.w.z. hoeveel vermogen en met welke efficiëntie het apparaat zal werken; en het energieverbruik d.w.z. de hoeveelheid energie die per activiteit wordt verbruikt. Een zeer belangrijke variabele is echter het type aandrijving - elektrisch, accu of benzine? Alle varianten hebben hun positieve en zwakke punten.
Elektrische stofzuigers zijn lichter, stiller en goedkoper. Ze presteren echter ook minder goed en er is meestal een constante toegang tot het elektriciteitsnet nodig. Bovendien zijn ze ongeschikt voor ruw terrein.
De accu-stofzuiger is lichter in gewicht, stil en milieuvriendelijk. Bovendien is het niet nodig om constant op het lichtnet aangesloten te zijn. De nadelen zijn hogere initiële kosten, vaak opladen en een beperkte levensduur van de batterij. De prestaties zijn niet altijd voldoende.
De benzine stofzuiger garandeert hoge prestaties, lange werking en betrouwbaarheid. De nadelen zijn meer lawaai tijdens het werk, een hoger gewicht en ook een ecologische belasting (vrijkomen van dampen).
Met welke andere parameters moet rekening worden gehouden?
Het is duidelijk dat de vraag hoe u een bladstofzuiger kiest niet volledig beantwoord is. Ook andere parameters bepalen welke stofzuiger de beste is.
Zuigkracht – dit is de hoeveelheid bladeren die het kan verwerken, meestal gegeven in liters per seconde. Het minimum voor een middelgrote tuin wordt beschouwd als 220 l/s.
Buisdiameter - over het algemeen geldt dat hoe hoger de output van het apparaat is, hoe breder de buis moet zijn. Buisdiameters kleiner dan 15 cm zijn alleen geschikt voor impactgebruik.
Lengte en vorm van de buis – Basismodellen werken met een lengte van 50 cm. Naast de lengte moet er echter ook rekening worden gehouden met de vorm. Ronde vormen laten de bladeren bijvoorbeeld gemakkelijker door.
Luchtsnelheid - De snelheid van de stroom is voldoende in km/h of m/s. Het absolute minimum is 56 m/s (d.w.z. 200 km/u). Ter vergelijking: professionele apparaten werken met waarden die twee keer zo groot zijn.
Materiaal – het is het materiaal dat de prijs van het product bepaalt. De goedkoopste apparaten zijn gemaakt van zachte kunststoffen. Hoewel ze het voordeel hebben dat ze licht zijn, zijn ze gevoeliger voor schade. Kies bij voorkeur voor een combinatie van kunststof en metalen onderdelen.
Gewicht – het is noodzakelijk om te beseffen dat u het gewicht van het apparaat zelf zult dragen - hoe lichter, hoe aangenamer. Er moet echter een compromis worden gevonden. Het gewicht van bladstofzuigers ligt meestal tussen de 2 en 8 kg (benzine tot 10 kg).
Opvangzak - Er zijn een aantal manieren om bladzuigen aan te pakken. Sommigen vertrouwen op een grote zak, anderen werken liever met een kleiner gewicht en legen vaker. Het minimum is een zak van ongeveer 20 liter (er zijn ook kleinere zakken verkrijgbaar, van ongeveer 15 liter, maar die zijn niet geschikt voor grotere tuinen). Het maximum voor thuisgebruik is meestal 50 liter.
Waar kunt u nog meer uit kiezen?
Naast de klassieke parameters kan uw besluitvorming ook worden beïnvloed door een aantal speciale kenmerken die worden aangeboden. Het doel is om het comfort voor de gebruiker te verhogen, maar ook de efficiëntie van het werk. Een van die functies kan zijn de regeling van het vermogen. Dit is handig als u de stofzuiger op verschillende oppervlakken gebruikt (gras, stenen, mulchschors...). U kunt het vermogen zo aanpassen dat u eigenlijk alleen zuigt wat u nodig hebt. Deze functie zit meestal automatisch op benzinestofzuigers. Erg handig is de mogelijkheid om te pletten. Het afval zal ineens veel minder zijn en makkelijker te hanteren. U hoeft alleen maar uit te zoeken welke mulchverhouding (verhouding tussen ongeplette en gemalen afval) het apparaat biedt. Het moet ook zowel droge als natte bladeren en natuurlijk kleine takjes kunnen hanteren.
Maak uw leven comfortabeler
Naast het apparaat zelf is het aan te raden om op zoek te gaan naar mogelijke accessoires. Dit maakt uw werk ook aanzienlijk eenvoudiger. Een extra handgreep (vooral bij robuustere stofzuigers vergemakkelijkt het hanteren), wielen, een reserve opvangzak, diverse opzetstukken (bijvoorbeeld een extra hark) of een riem kunnen handig zijn.