Uw winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg.
Niets is zo vervelend als een verstopte afvoer in de keuken die meestal op erg ongelegen momenten komt. Etensresten en ophoping van vet zijn vaak de oorzaak van de verstopping. Wij hebben een aantal verschillende oplossingen voor een verstopte gootsteen op een rij gezet. Lees dus snel verder en vind de juiste oplossing die voor je zal werken.
Een verstopte gootsteenafvoer is geen kwestie van dagen noch weken, het is doorgaans een kwestie van maanden of zelfs jaren. Elke dag kleven etensresten, vet, schillen, schelpen, botfragmenten en ander afval aan het oppervlak van de afvoerleiding. Zo worden de buizen langzaam verstopt tot ze op een zeker moment volledig verstopt raken. Een beginnende verstopping kan van tevoren aangekondigd worden door een onaangename geur, reageer dus in zo´n geval op tijd.
Probeer de afvoer eerst met een plopper te ontstoppen. Tegenwoordig zijn er verschillende typen te verkrijgen en het is zeker aan te raden om eentje thuis te hebben. Hoe moet je dus de plopper gebruiken? Sluit de afvoer af met een plug, vul de spoelbak met ten minste 10 centimeter warm water en gebruik een natte doek om de overloop af te sluiten. Ontstop vervolgens de afvoer, zet de zuigknap op de afvoer en ga op en neer om een zuigkracht te creëren. Stop niet totdat het water goed wegloopt.
Zuiveringszout en azijn zijn ook effectieve ontstoppers. Giet gewoon een half kopje zuiveringszout in de afvoerput van de gootsteen en giet er een kopje (bij voorkeur hete) azijn over. Laat het inwerken en spoel de gootsteen ten slotte grondig door met heet water. Normaal gezien zou de afvoer nu weer goed doorlopen. Zo niet, herhaal het proces.
SANITINO TIP: In plaats van zuiveringszout kun je ook bakpoeder of gewoon keukenzout gebruiken. Het effect zal hetzelfde zijn.
Welke van deze ingrediënten je ook kiest, houd er rekening mee dat je deze milieuvriendelijke oplossingen veel langer in de afvoer moet laten inwerken dan de chemische tegenhangers.
Biologische enzympreparaten zijn eveneens vermeldenswaard. Zij bevatten onschadelijke bacteriën die in de leiding afgezette organische stoffen afbreken zonder het oppervlak ervan te beschadigen. Alvorens je echter gaat beginnen, moeten de biologische processen in de afvoerleiding op gang worden gebracht. Laat warm water gedurende minstens 30 seconden door de leiding stromen. Giet vervolgens de aanbevolen hoeveelheid van het product in de afvoerput en spoel het door met 0.5 liter lauw water. Doe dit proces liefst ’s avonds, aangezien de enzymen doorgaans tot 8 uur werkzaam blijven. Bij sterke verstopping kun je het proces de volgende dag herhalen.
Als je liever chemicaliën gebruikt, vergeet dan niet om de gebruiksaanwijzing te volgen. Ga uiterst zorgvuldig met hen om en gebruik altijd beschermende uitrusting zoals rubberen handschoenen, veiligheidsbril en een schort. Leun niet over de afvoer tijdens het ontstoppingsproces.
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Gebruik een afvoerzeefje dat al vuil en etensresten opvangt. Maak de zeef natuurlijk regelmatig schoon. Het zeefje regelmatig schoonmaken is zeker gemakkelijker dan een verstopte en stinkende sifon te moeten verhelpen. Ook door de sifon regelmatig schoon te maken, kan je verstoppingen effectief voorkomen. Maak de afvoer af en toe schoon met een sopje van standaard afwasmiddel en heet water.
Veel mensen bezorgen zichzelf ook een hoop ellende door vetresten door de afvoer te spoelen. In plaats daarvan giet de afgekoelde olie in een PET-fles en geef het in een speciale verzamelplaats af. Voordat je een vette pan gaat afwassen, is het raadzaam zo veel mogelijk vet met een papieren handdoek te verwijderen en weg te gooien naar een afvalemmer.