Ga naar de hoofdinhoud

De zomer is in volle gang en daarmee ook de tijd voor uitstapjes, vakanties en natuurlijk bijeenkomsten met familie en vrienden. Bij de zomertijd horen ook barbecues. Sommige mensen kunnen in de tuin barbecueën, maar de meesten van ons hebben een balkon of terras. Hoe kies je een barbecue voor in de tuin? En onder welke omstandigheden kunnen we grillen op het balkon?

De tuin als toevluchtsoord

De tuin is voor velen een thuis in de zomer. Vooral op warme dagen is het veel aangenamer om buiten te zijn dan in een appartement, zelfs in een appartement met airconditioning. En omdat we zoveel tijd buiten doorbrengen, hebben we meestal zin om buiten te koken of, waarschijnlijker, te barbecueën. Of het nu gaat om een feestje voor vrienden of gewoon een lunch voor uw partner of kinderen, een barbecue is een geweldige optie. Bij de keuze is het een goed idee om te bedenken hoe vaak en voor hoeveel mensen er gegrild gaat worden. Er zijn houtskool-, elektrische en gasgrills verkrijgbaar. Ze kunnen mobiel zijn, draagbaar, een opslagruimte hebben... Elk heeft zijn eigen specifieke kenmerken en ook beperkingen. Houtskool heeft bijvoorbeeld even tijd nodig om op te warmen, maar gloeit dan wel heel lang. Een elektrische grill bereikt niet de hoge temperaturen, die we nodig hebben voor bepaalde lekkernijen. Met een gasgrill moet u uw gastoevoer "in de gaten houden" en vooral veilig opslaan.

Barbecueën op het balkon

shutterstock_1775240705.jpg

De grote vraag is: is barbecueën op het balkon toegestaan? Het antwoord lijkt eenvoudig: ja. De wet verbiedt deze aangename activiteit niet. Bij barbecueën op het balkon moet ook rekening worden gehouden met de kwaliteit van de burenrelaties, de situatie in huis en, last but not least, de keuze van een geschikte barbecue. Niet iedere barbecue is geschikt voor een terras of balkon. Voorafgaand aan het evenement is het ook raadzaam om de huisregels te controleren, waarbij de woning deze activiteit mogelijk beperkt. Voor de volledigheid willen we u eraan herinneren dat de regels van de nacht moeten worden nageleefd.

Communicatie is belangrijk

Als u een groter evenement plant, is het zeker de moeite waard om uw naaste buren op de hoogte te brengen, of wellicht een hapje te brengen als verrassing. Wat dat betreft is barbecueën op het balkon van een flatgebouw een nog heftiger onderwerp. Immers, als het flatgebouw slechts een paar partijen heeft die elkaar kennen, is de kans groter dat u uw buren kent en dus zal af en toe een barbecuefeestje uw relaties niet verstoren. In appartementsgebouwen, waar vaak veel appartementen zijn, is de situatie ingewikkelder.

Hoe hard u ook probeert, er zal altijd iemand zijn die een probleem heeft. Het is dus een goed idee om de risico's te minimaliseren door de juiste apparatuur te kiezen en niet te proberen te bewijzen dat er een 'recht' is om te barbecueën.

Welke grill kiezen om te barbecueën op het balkon?

De eerste vuistregel voor het kiezen van een balkongrill is, dat u zoekt naar een grill die niet met echt "vuur" werkt. Vergeet dus klassieke houtskoolgrills. De uitzondering zijn appartementen met een voortuin, dan kunt u ook klassieke houtskool tuingrills gebruiken. Voor het balkon zijn elektrische of gasgrills de ideale keuze. Fabrikanten bieden zelfs versies aan die speciaal zijn ontworpen voor balkons, ze zijn meestal kleiner en hebben een vermogen dat is aangepast aan de behoeften van het appartementsgebouw. Voordat u een grill koopt, moet u nagaan hoeveel ruimte u eigenlijk op uw balkon hebt. Houd niet alleen rekening met de grill zelf, maar ook met opslagruimte voor eindproducten. Een serveertafel is bijvoorbeeld geschikt. Natuurlijk hoort er ook een tafel met stoelen of ander tuinmeubilair bij. Voor kleinere ballonnen is een houten opvouwbare balkonset van Fieldmann geschikt.

Al gehoord van grillplaten?

Een manier om te barbecueën op het balkon in een flatgebouw is door te kiezen voor grillpannen en grillplaten. Het voordeel hiervan is dat ze gebruikt kunnen worden in de oven, op het fornuis (inclusief inductie) en op de grill. Het gebruik moet altijd gecontroleerd worden voor elk product. U kunt kiezen uit verschillende oppervlakken en materialen, waaronder gietijzer. Ze hebben meestal een antiaanbaklaag. Zowel de rook als de onaangename geur van druipende sappen op de grill worden geminimaliseerd. Er is ook aanzienlijk minder vet nodig, dus het eten is gezonder. Bovendien zijn ze gemakkelijk te hanteren. Het feit dat ze gelijkmatig opwarmen, zonder 'koude' plekken, is zeker aangenaam. Dankzij het gekartelde oppervlak verdwijnen de vleessappen bovendien niet in de grill, maar blijven ze beschikbaar om later van te genieten.

Vergeet het grillgerei of de filtreerkannen niet

Net zoals we in een traditionele keuken specifiek kookgerei hebben, moeten we ook professioneel barbecuegerei aanschaffen. Een interessant voorbeeld is de Fiskars grillset. En omdat het bij barbecues niet alleen om eten gaat, maar ook om drinken, kunt u het beste een sodamaker of filtreerkan aanschaffen. Op deze manier kunt u lekkere drankjes maken van gezuiverd water, vooral als u fruit en kruiden uit uw tuin gebruikt en er een schijfje citroen of sinaasappel aan toevoegt. U kunt ook komkommer, aardbeien of meloen gebruiken om lekkere drankjes te maken.

shutterstock_2324715963.jpg
shutterstock_2109490601.jpg

SANITINO TIP: Op zoek naar inspiratie voor zomerdrankjes met bruisend water? Lees het artikel 5 zomerdrankjes met GROHE Blue.

Gerelateerde producten

actie
€ 82,07 incl. BTW
Op voorraad 1 st
Morgen verzonden
€ 57,93 incl. BTW
Leverbaar vanaf ca.  30 dagen
€ 62,93 incl. BTW
Leverbaar vanaf ca.  32 dagen
€ 26,84 incl. BTW
Op voorraad 3 st
Morgen verzonden
€ 27,35 incl. BTW
Op voorraad 1 st
Morgen verzonden
naar boven